EPISODUL 25

OAMENI BUNI

Oameni buni… Episodul 25: Ziua Învățătorului
Spuneam că am crescut pe Valea Topologului, în comuna Nicolae Bălcescu, o comuna frumoasă în care m-am bucurat de o copilărie extraordinară.
Râul Topolog, dealurile din împrejurimi și zăvoiul erau locurile mele de joacă și ale generației mele de copii, iar pescuitul cu mâna pe sub pietre sau la rădăcină, “vânătoarea” de fructe (cireșe și alte delicatese) erau preocupările noastre principale.
Pe lângă toate acestea, evident, copiii la țară muncesc de mici. Așa am crescut și eu, având grijă de animalele prezente într-o gospodărie țărănească, cum aveau de altfel și bunicii și părinții mei.
Au trecut anii și a venit momentul “să mă dea la școală”, și pe mine și pe feți-frumoșii și zânele cu care mă întâlneam doar în vacanțe după aceea, vacanțe pe care le așteptam ca pe o sărbătoare imensă.
Părinții m-au dat la școală la Râmnicu Vâlcea și am mers în clasa I la Școala nr. 9 din cartierul Ostroveni. Ce emoție, ce pregătire!
La școală am fost primiți de un al doilea părinte, sau al câtelea vreți dumneavoastră, de învățătoarea noastră, doamna Zenovia Șchiopu.
Doamna învățătoare a fost cea care mi-a deschis ochii în calea cunoașterii, la fel și celorlalți copii, colegi de-ai mei. Îmi amintesc cum stăteam emoționați, strânși într-o clasă în care, mai apoi aveam să învățăm să facem liniuțe și bastonașe.
Am petrecut împreună patru ani frumoși, sărbători, zile bune, zile rele, dar Zenovia Șchiopu, învățătoarea mea, rămâne în sufletul meu ca un părinte pentru că dumneaei mi-a deschis ochii “pe carte” și datorită ei sunt ceea ce sunt astăzi.
Mulțumesc, doamna învățătoare! Vă iubesc și vă stimez!
Le mulțumesc învățătorilor din Vâlcea, mulțumesc învățătorilor din România și sper ca mesajul meu de suflet să vină ca un dar umil, dar scris cu bună-credință pentru cei care sunt ca și părinți pentru copiii români.
LA MULȚI ANI, învățătorilor din România!
LA MULȚI ANI, învățătorilor din Vâlcea!

– Constantin Rădulescu

5 Iunie 2023

Tags :
Lasă un comentariu