OAMENI BUNI
Oameni buni… Episodul 28
Cât de plătită este munca țăranului român?
De fiecare dată când am ocazia, merg în târgurile și piețele din județul Vâlcea. Periodic, intru cu entuziasm în grădina mea, nu numai la cules, dar și la curățat și întreținut rodul a ceea ce pun în pământ primăvara.
Acord cât de mult timp pot pentru a îngriji pomii, trandafirii, toate florile din curtea casei, via și grădina de legume.
Atunci când merg în piață, îi întreb pe oameni ce marfă este a lor și ce marfă este din import. Discut de fiecare dată cu ei despre “ce a dat Dumnezeu” anul acesta, dacă avem legume și fructe de-ale noastre.
Nici la Nicolae Bălcescu și nici la Mihăești, anul acesta nu este un an al fructelor, însă al legumelor, da. A dat Dumnezeu să fie roșii, ardei, castraveți, vinete, dovlecei, usturoi, ceapă mai puțină și așteptăm o recoltă bunicică și de mere, pere și struguri.
Cu cei cu care mă întâlnesc, discut și despre truda din grădinile județului. Despre cât de plătită sau neplătită este munca țăranului român pentru a scoate pe piață un produs cât mai bio.
Munca începe toamna și continuă în celelalte trei anotimpuri. Grădina nu cunoaște sărbătoare. La fel și atunci când ai animale, acestea mănâncă și beau apă și duminica și în zi de sărbătoare. Cine face asta? Țăranul român, gospodarul.
Legumele și fructele din piețe, care sunt scoase la vânzare de către țărani poartă în prețul lor: timp, sudoare, dragostea de pământ, dragostea de a produce în grădină și a le da și altora să se bucure.
Dragostea de pământ face ca munca în agricultură să nu fie niciodată îndeajuns plătită. Tot ceea ce se face în grădină, se face cu efort, cu muncă, dar și cu dragoste. Pentru că numai celui care îi este drag să aibă de toate în grădină, numai acela știe care este prețul adevărat.
Munca țăranului nu este plătită pentru că dragostea de a pune în pământ nu poate avea un preț.
În schimb, cred că munca țăranului este răsplătită atunci când cumpărătorul adaugă și o vorbă bună la banii pe care îi plătește pentru produs, atunci când cumpărătorul se închină și Îl roagă pe Bunul Dumnezeu să le dea sănătate celor care încă mai scot din grădinile lor produse bune, gustoase și sănătoase.
Aceștia sunt oamenii mei buni, oamenii cu care mă întâlnesc și de fiecare dată îi privesc în ochi și le mulțumesc din suflet după ce le-am cumpărat produsul.
Mi-e drag să am în grădină și slavă Domnului, anul acesta nu mă plâng, dar mi-e drag să merg să îi răsplătesc și pe țăranii români, pe producători, atunci când cumpăr produse de care am nevoie în gospodărie.